Service Station

ontwerp: Laurens Kolks
consultant: Pieter van Kruysbergen
project voor Grenswerte, Euregio


De installatie Service Station bestaat uit twee onderdelen: een bord in de openbare ruimte rondom Kloster Bentlage in Rheine en een maquettepresentatie in een binnenruimte van dit voormalige klooster.

Het ontwerp Service Station behelst een tijdelijk bouwwerk dat de vorm heeft van een (ogenschijnlijk verlaten) uit hout vervaardigd benzinestation. Het gebouwtje is ontworpen om gebruikt te worden door passerende slow roamers: reizigers die per voet of fiets door het landschap trekken langs wegen en paden.

Onder het overhangende dak van Service Station staan een schommelstoel gefixeerd in een luie positie en een trekmuurautomatiek neemt de plek in van een bezinepomp. De automatiek biedt voorbijgangers de mogelijkheid om een set van vijf 'open objecten' aan te schaffen. Een open object is verwant aan wat Richard Sennett in zijn boek De Ambachtsman een universeel gereedschap noemt: “Maar dit universele gereedschap staat dankzij zijn verscheidenheid allerlei raadselachtige mogelijkheden toe; het kan ook onze vaardigheden vergroten als onze fantasie maar opgewassen zou zijn tegen de situatie. We kunnen [het] zonder meer subliem noemen - waarbij de term subliem [...] staat voor het machtige onbekende.”


Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Klik hier voor de volgende pagina van dit project