Dislocaties #02: Mobiliteit, Ruimte en de Deeleconomie

organisatie: Atelier Tussenruimte i.s.m. Mijn Mooi Brabant
opzet en initiatie: Atelier TussenruimteAtelier Tussenruimte organiseerde i.s.m. de provincie Noord-Brabant in maart een studiebijeenkomst onder de titel Ruimte, Mobiliteit en de Deeleconomie. De bijeenkomst is de tweede in een reeks genaamd Dislocaties. Een multidisciplinaire workshop over hebzucht en deelzucht, toegang als het nieuwe bezit. Een verkenning van de fenomenen deprofessionalisering en decentralisering: uit eten bij de thuiskok, kamperen in een achtertuin en op de OV-fiets naar het werk.

Dankzij actuele technologie - het internet 2.0 - kunnen mensen nog eenvoudiger en wereldwijd diensten en goederen aanbieden en afnemen. Met de opkomst van de deeleconomie kan de manier waarop we consumeren radicaal veranderen. De deeleconomie biedt een nieuw model voor consumptie en bezit. We delen onze huizen, onze auto's, onze kennis, onze tijd en ons geld. Met als mogelijk gevolg: minder verspilling, meer flexibiliteit, meer autonomie - een waar paradijs?

De dag werd ingeleid door een lezing van Laura Zuidgeest, Master of Urban and Area Development en werkzaam als conceptontwikkelaar bij ERA Contour. Voor haar mastertitel deed zij onderzoek naar de effecten van de deeleconomie op de samenleving en de kansen voor het wonen. In de middag volgde een lezing van Jan Willem Tap, stedenbouwkundige en medeoprichter van bureau Nieuwe Gracht. Het bureau initieerde het micRO-project waarin de ontwikkeling van kleinschalige bedrijvigheid in de steden Utrecht, Tilburg en Maastricht wordt geïnventariseerd en onderzocht.


Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.